Kategórie
 
 
 
 
 

Bavlna, prečo tento materiál tak milujeme?

Bavlna, to je láska na prvý pohľad. V prvom rade sa s ňou neskutočne dobre pracuje, šitie z nej zvládne aj úplna začiatočníčka. Na bavlnu sa dá vytlačiť čokoľvek, krásne vzory z nej robia najpoužívanejší materiál. Jej vlastnosti? Je pevná, príjemná na dotyk aj keď je pravdou že sa dosť krčí. 

Bavlna, prečo tento materiál tak milujeme?

100% bavlnené plátno je asi najobľúbenejší materiál, z ktorého ušije čokoľvek aj úplná začiatočníčka. Plátno nie je elastické a aj to je dôvod, prečo sa s ním dobre pracuje.

Stačí si odstrihnúť dva štvorce zošiť ich k sebe, pridať zips, gombíky alebo patentky a obliečka na vankúš je ušitá. Ale čoraz viac sa z bavlny šijú výbavičky pre bábätká. A tu si už treba dať veľký pozor na výber materiálu. Pretože nie každá bavlna je vhodná pre citlivú kožu miminka.

Ale vráťme sa späť k bavlne. Ako vlastne tento materiál vzniká? Najskôr je potrebné bavlnu vypestovať na bavlnníkových platnážach. Je veľa rôznych štúdií, aké je pestovanie bavlny náročné a koľko pesticídov je potrebné na vyprodukovanie čo najväčšieho množstva úrody bavlny. Áno, určite toto je problém, nad ktorým by sme sa pri kúpe bavlny pre naše tvorenie mali zamyslieť. Ale ako zistiť z akej bavlny bola utkaná práve tá látka ktorú držíte v rukách? To je priam nemožné. Pretože výrobcovia zdroj kde a ako bola bavlna pestovaná skoro nikdy neuvádzajú. Jedným z pomocníkov by mohla byť cena. Pretože ak je materiál vyrobený z drahších surovín musí sa to odraziť hlavne na cene.

Neustále hľadanie kvalitnejších materiálov na šitie môže pôsobiť ako začarovaný kruh, ale ak raz nájdete kvalitného výrobcu látky, tak máte vyhraté. U nás prevláda názor, že pre kvalitné materiály netreba ísť ďaleko. Naši susedia si umenie výroby látok strážia už dlhé roky a neustále v tom pokračujú a vyvíjajú nové technológie výroby. A je aj mnoho Európskych rodinných firiem, ktoré vyrábajú skutočne kvalitné látky s nadčasovým dizajnom.

Na látku sa dá vytlačiť čokoľvek, stačí mať talentovanú grafičku. Existuje veľa tlačiarenských strojov, ktoré dokážu vysnívanú látku polačiť za pár minút. Potlač textilu vlastným návrhom sa stala veľmi obľúbenou a aj vďaka tomu vznikajú jedinečné kúsky z látok ktoré sú originálne a jedinečné.

Bavlna, je jednoznačne materiál, ktorý milujeme. A vždy aj budeme, a to hlavne pre jej výhody ako sú:

  • pevnosť

  • príjemná na dotyk

  • jednoduchosť spracovania pri šití, vhodná pre začiatočníkov

  • nekonečné množstvo kombinácií a vzorov

  • priedušnosť

  • cena, je to jeden z najlacnejších textilných materiálov

A aký je váš najobľúbenejší materiál, s ktorého radi šijete?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia